Aplicaţiile termoviziunii
Termografia (imaginea termică) are aplicații în toate domeniile. Practic Termoviziunea se aplică oriunde temperatura oferă informaţii utile pentru diagnosticare termică.
Termoviziunea a fost iniţial utilizată în domeniul militar, iar mai apoi datorită dezvoltării tehnologiei și scăderii costurilor, ajunge să poată fi utilizată și în domeniul civil sub forma camerelor de termoviziune.
Cum funcţionează o cameră de termoviziune?
Camerele de termoviziune detectează radiațiile în domeniul infraroșu al spectrului electromagnetic și produce imagini ale acestor radiații. Deoarece radiațiile infraroșii sunt emise de toate obiectele datorită temperaturii la care se află, termografia face posibilă "vederea" acestei temperaturi. Cantitatea de radiație emisă de un obiect crește cu temperatura, prin urmare, termografia permite să vadă variații de temperatură.
Principalele domenii de aplicabilitate ale TERMOVIZIUNII
Industrie - aproape că nu există instalaţie electrică, mecanică, termoenergetică sau proces în care termoviziunea să nu poată fi utilizată.
Construcţii - detectare pierderi de căldură, izolaţii slabe, audituri energetice, etc.
Securitate - camerele de termoviziune sunt utilizate de cei care doresc să asigure paza şi protecţia unor obiective importante, de grăniceri în supravegherea frontierelor, de echipele de căutare a persoanelor disparute, dar şi în supravegherea fondurilor de vanatoare, terenurilor agricole, etc.
Medicină - termoviziunea oferă rezultate de mare utilitate în depistarea timpurie a unor boli prin vizualizarea schimbărilor fiziologice sau metabolice, schimbări observate prin depistarea asimetriilor termice la nivelul corpului. Cele mai vizate domenii fiind neurologia, reumatologia, ortopedia şi oncologia.
Cercetare - vizualizarea fenomenelor termice şi profilul unor procese complexe pot fi analizate şi documentate foarte uşor cu ajutorul termoviziunii.