Telefon: +40 723.361.107. E-mail: office@electricalc.ro

Termoviziune panouri solare

Termoviziune panouri solare - parcuri fotovoltaiceÎn ultimii ani s-a înregistrat o creștere remarcabilă in diagnosticarea prin TERMOVIZIUNE a instalațiilor fotovoltaice pentru producerea de energie din surse regenerabile. Centralele solare sunt instalate în tot mai multe locuri din ţară, utilizarea energiilor regenerabile devenind tot mai importantă, iar termoviziunea este acestora este tot mai solicitata,

De-a lungul timpului toate aceste instalații pierd o parte din puterea lor instalată inițial, ceea ce duce la o scădere a randamentului energetic. Celulele panourilor solare se defectează, componente importante cum ar fi invertoarele nu mai funcționează la eficiență maximă.

Toate aceste celulele defecte pot compromite eficiența panoului sau duce la defectarea prematură a acestuia. Funcţionarea corectă a panourilor fotovoltaice este o condiție prealabilă pentru generarea eficientă a puterii proiectate, dar și pentru păstrarea unui grad ridicat de recuperare a investiției. Ca o consecință, pe lângă randamente reduse, încălzirea și supraîncălzirea cauzată, pot provoca deteriorarea în continuare a instalației și în cele din urmă duce la incendii. Folosind termoviziunea prin termografie în infraroșu, aceste ''hotspot-uri'' pot fi localizate cu ușurință și ulterior să fie reparate.

Datorită varietății producătorilor de panouri fotovoltaice, defecte înregistrate pot arăta o geometrie şi un aspect foarte divers. O condiție prealabilă pentru detectarea acestor erori este utilizarea camerelor de termoviziune care pot fi utilizate cu succes în inspecţia panourilor fotovoltaice, dar şi a întregii instalaţii. 

Atunci când inspectăm termografic o instalaţie fotovoltaică care funcționează în mod corespunzător, panourile solare trebuie să aibe o temperatură uniformă, fără puncte fierbinți. Anomaliile termice sau ’’hot spoturi-le’’, cauzate de celule defecte din interiorul panourilor au în general ca sursă defectarea cablajului interior, umbriri parţiale sau murdărirea panourilor.

Utilizarea termoviziunii pentru evaluarea periodică a panourilor solare oferă multe avantaje. Anomaliile pot fi văzute destul de clar și spre deosebire de majoritatea celorlalte metode, camerele de termoviziune pot fi folosite pentru a scana panourile solare în timpul funcționării normale.

Ce condiții sunt necesare pentru realizarea unei scanări termografice?

 Succesul unei anchete termografice depinde de mai multe condiții:
 nu pot fi realizate inspecţi termografice în timpul căderilor de precipitaţii
 la momentul sondajului, suprafața panourilor solare trebuie să fie uscată, fără rouă, condens, apă băltită, zăpadă, gheață, murdărie sau alte resturi
 viteza văntului trebuie să fie moderată
 panourile fotovoltaice trebuie să fie expuse radiaţiei solare
 iradierea solară pe suprafaţa panoului, trebuie să fie de cel puțin 500 W/m2

În timpul procesului de scanare termografică panourile fotovoltaice trebuie să fie în funcţiune și să genereze electricitate. Pentru a realiza un contrast termic suficient când realizăm o termogramă, celule solare au nevoie ca nevoie ca iradierea solară să fie de cel puţin 500 W/m2. Acest lucru depinde în mare măsură de locație dar și de starea vremii. 

FOLLOW US
CONTACT
Tel: 0723.361.107
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Toate drepturile rezervate ALC ELECTRICAL TESTING S.R.L. Copyrights 2018
Proiect implementat de PACT-TECH