Telefon: +40 723.361.107. E-mail: office@electricalc.ro

Termoviziune, fereastră termică, scanare termografică acoperişuri

Termoviziune acoperisuriAcoperişurile comerciale tip terasă prezintă un risc deosebit la intemperii, iar termoviziunea este o metodă foarte bună pentru identificarea zonelor unde apa pătrunde în izolaţia acestor acoperișuri.

Care este momentul potrivit pentru scanarea în infraroşu a acoperişurilor tip terasă? 

Acoperişurile prezintă modele termice specifice şi este foarte important să le cunoaştem, pentru a obţine rezultatele aşteptate. Înainte de a începe prezentarea modelelor termice ale diferitelor tipuri de acoperișuri izolate, este important să înțelegem motivul pentru care apar anumite tipare termice și care este cel mai bun moment pentru a le căuta. 

Energia solară captată de un acoperiș pe toată suprafața (numită încărcare solară) este sursa modelelor termice observabile cu ajutorul unei camere de termoviziune, iar izolaţia acoperișului este materialul care determină în principal modelele de anomalie termică observate pe un acoperiș.

Această energie solară este absorbită atât de zonele cu izolaţie umedă, căt și de secțiunile izolate uscate ale acoperișului. Masa unei suprafețe de acoperiș date, va dicta astfel cantitatea de energie solară absorbită. Secțiunile uscate ale acoperișului, fiind mai puțin dense decât secțiunile umede, nu stochează atât de multă energie solară și prin urmare se răcește mai repede.

Secțiunile umede ale acoperișului necesită mai mult timp pentru încălzire, absorb mai multa energie termica și mențin această energie termică pentru perioade mai lungi de timp. În timpul nopţii cănd temperatura scade și are loc răcirea tuturor elementelor de acoperiș, zonele umede de izolație rămân mai calde deoarece secțiunile uscate ale acoperișului se răcesc mai repede.

Ce este fererastra termică?

Timpul optim pentru scanarea unui acoperiș, denumit adesea "fereastră termică", apare atunci când acoperișul se încălzește sau se răcește. Acest lucru are loc de obicei dimineața devreme și apoi din nou la scurt timp după apusul soarelui.

O fereastră termică se deschide, atunci când există o diferența de temperatură între secțiunile umede și cele uscate ale acoperișului și se închide atunci când diferențele de temperatură se echilibrează.

Care sunt factorii care influenţează sensibilitatea camerei de termoviziune?

Există o serie de factori ce influențează obţinerea unor imagini termice relevante capturate în timpul ferestrei termice. Intensitatea încărcării solare într-o anumită zi, va dicta durata în care fereastra termică rămâne deschisă, așa cum o zi fără soare are ca efect are ca rezultat ca aceasta fereastră termică să fie de scurtă durată, iar anomaliile termice să fie foarte subtile.

Există posibilitatea ca aceste anomalii termice să nu se materializeze pentru o anumită perioadă de timp și acest lucru se datorează faptului că diferenţa de temperatură dintre zi și noapte este extrem de mică.
De asemenea, vântul poate afecta momentul în care se deschide fereastra de scanare și perioada de timp în care fereastra rămâne deschisă. Acesta este și motivul pentru care termografierea acoperișului în zone sau pe perioade când văntul este destul de puternic, trebuie să se realizeze cu precauţie.

În aceste condiții, suprafețele acoperișului se răcesc foarte repede, mai ales când soarele apune, iar perioada recomandată pentru termografiere este chiar înainte de apusul soarelui.

O altă situaţie întâlnită este cea a acoperișurilor cu suprafeţe foarte mari, unde cantitatea mare de masă a acestuia înmagazinează o cantitatea mare de căldură de la soare, care rămâne la temperatură ridicată pentru o perioadă mare de timp. Fereastra de scanare termografică, apare pentru acest tip de acoperiș dimineaţa devreme pănă aproape spre după amiază, dar și seara târziu.

În mod ideal, cele mai multe inspecții termografice ale acoperișului sunt efectuate la scurt timp după apusul soarelui în timpul perioadei de răcire, pentru a evita umbrirea în timpul zilei și problemele de reflecție solară de pe acoperiș.
Cu toate acestea, condițiile optime nu sunt întotdeauna disponibile pentru termoviziune și este nevoie de ajustări pentru a capta date relevante. Condiţiile meteorologice influenţează în mod semnificativ fereastra termică necesară inspecţiei termografice, dar există și alţi factori care pot provoca răcirea precoce pe secțiuni ale acoperișului și aici trebuie să avem în vedere pereții parapetului, echipamente și alte structuri existente pe acoperiș.

Scanarea în condiții de răcire produce în general cele mai bune rezultate în cazuri de umbrire, pe când scanarea în condiții de încălzire se poate realiza și obţine rezultate remarcabil de bune, atât timp cât zona de acoperiș este deschisă și nu este blocată de obiecte care produc umbre.

De asemenea, este necesar un acoperiș cu suprafaţă nereflectorizantă, dar și multă încărcare solară.

Voteaza:
1
Cum afectează emisivitatea imaginile termice?
FOLLOW US
CONTACT
Tel: 0723.361.107
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Toate drepturile rezervate ALC ELECTRICAL TESTING S.R.L. Copyrights 2018
Proiect implementat de PACT-TECH