IInstalaţiile electrice oferă oportunități nelimitate pentru termoviziune. Multe companii din România se folosesc de termoviziune în mod regulat, ca parte a unui program de întreținere a instalaţiilor și echipamentelor electrice, iar alte companii încheie contractele de inspecție în infraroșu cu specialiști în termoviziune.
Indiferent de mărimea sau tipul de program, termoviziunea este un instrument puternic care poate identifica problemele rapid, precis și sigur în industria de utilități electrice.
Termoviziunea poate fi aplicată cu succes în toate instalaţiile electrice indiferent de nivelul de tensiune. Aproape fiecare aparat electric din orice tip de instalație este un candidat excelent pentru inspecția termografică. Una dintre cele mai ușoare și adesea cele mai sigure metode de investigarea prin termoviziune a transformatoarelor electrice de putere este sistemul de răcire cu ulei.
De obicei, accesul vizual la sistemul de răcire ale transformatoarelor este disponibil imediat, iar inspecția termografică poate fi realizată în siguranţă de la distanţă.
După cum deja știți, răcirea este esențială pentru o viață lungă a transformatorului. Cele mai multe transformatoare sunt proiectate să funcţioneze la temperaturi de până la 55 °C sau 65 °C, dar xistă transformatoare moderne care pot funcţiona și la temperaturi de 95 °C sau mai mari. Aceste temperaturi pot fi menținute numai dacă condițiile de funcționare ale transformatorului nu depășesc limitele de proiectare.
Din nefericire, în mediul de operare de astăzi, majoritatea utilizatorilor finali au transformatoare supraîncărcate și depășesc limitele de proiectare, ceea ce a duce inevitabil la creșterea temperaturilor de funcţionare.
Această creștere a încălzirii transformatorului are ca efect direct degradărea calității izolației și diminuarea drastică duratei de viaţă a transformatorului. După cum mulţi dintre dumneavoastră știu, în instalaţiile electrice o creștere a temperaturii de 10 °C are ca efect scăderea rezistenţei de izolaţie la 50%.
În cazul transformatoarelor de putere, uleiul este mediul de răcire pentru înfășurările interne și pe măsură ce crește temperatura, densitatea acestuia scade. Uleiul mai cald este mai puțin dens și deci mai ușor decât uleiul rece din jur, deci are tendința să se ridice spre partea superioară. Pe măsură ce uleiul se răcește, devine mai dens și tinde să se scufunde și de aici rezultă circulația naturală în sistemul de răcire al transformatorului.
În imaginea de mai sus, putem vedea patru tuburi de ale unui transformator. Cele trei tuburi din stânga au ceea ce este considerat un model termic normal, în timp ce cel din dreapta are un model anormal, pentru că uleiul nu circulă în partea dreaptă a tuburilor.
Există mai multe cauze potențiale pentru acest tip de model, iar cele mai importante sunt: nivel scăzut al uleiului, obstrucție a fluxului de ulei sau o supapă închisă.
Ori de câte ori acest tip de model este detectat prin termografiere, acesta trebuie raportat, astfel încât această problemă să poată fi rezolvată înainte de a deveni mai critică.
Există multe oportunități de a aplica termoviziunea în investigarea sistemelor de distribuţie electrică, sistemul de răcire al transformatoarelor fiind doar una.